Het is belangrijk dat je met het plaatsen van je nieuw spanplafond rekening houdt met een aantal punten, die ervoor zorgen dat je het spanplafond op zo’n manier plaatst dat het aan de wensen kan voldoen en dat je zo lang mogelijk met het spanplafond mee kunt gaan.
Een spanplafond is erg handig en kan gebruikt worden in ieder soort ruimte en gebouw. Naast dat het eenvoudig in onderhoud is, kan het ook goed helpen met andere toepassingen op het gebied van inrichting en hygiëne. Het plaatsen van een spanplafond is erg eenvoudig, zolang je maar goed weet wat je moet doen.
Je spanplafond plaatsen op de juiste manier
Je spanplafond kan eenvoudig geplaatst worden onder je bestaande plafond. Het doet dienst als “vals plafond”. Dit is handig, aangezien je dan alleen maar hoeft te denken aan hoe jij je spanplafond wil hebben en niet aan of het wel weerstand biedt aan waar dat nodig zou moeten zijn.
Je spanplafond bestaat uit een groot doek, dat strak wordt aangespannen om eruit te zien als een gewoon plafond. Het plafond wordt dan vastgemaakt met profielen die ofwel aan de muur of het plafond worden bevestigd. Er zijn twee verschillende soorten plaatsingswijzen voor het spanplafond, afhankelijk van het materiaal waarvan het doek gemaakt is.
Je spanplafond zal gemaakt zijn van kunststof, waarbij je de keuze hebt uit polyester en pvc. Beide stoffen voldoen aan vrijwel alle eisen die je aan een spanplafond kunt hebben, waardoor het verschil voornamelijk zit in hoe het spanplafond geplaatst wordt.
Polyester
Zo wordt bij polyester een doek gebruikt dat net iets groter is dan de ruimte, en deze wordt vervolgens bijgesneden om goed in de ruimte te passen. Lees hier meer over polyester spanplafonds.
PVC
Bij een pvc spanplafond gaat deze afwerking voornamelijk met temperatuurverschil, omdat de ruimte waar je het spanplafond wilt plaatsen eerst verwarmd wordt. Wanneer de ruimte dan weer naar kamertemperatuur teruggebracht wordt, trekt het doek zich vanzelf strak. Lees hier meer over pvc spanplafonds.
Instructievideo plaatsing spanplafond
Hoe lang duurt de plaatsing van een spanplafond?
Een ander belangrijk aspect voor het plaatsen van een spanplafond, net als bij iedere andere klus, is hoe lang het duurt voordat de klus geklaard is. Hoeveel uur of dagen moet je uittrekken om het spanplafond te kunnen plaatsen? Hoe lang moet het rusten? Hoeveel tijd moet je je spullen op een andere plaats zetten of beschermen?
Bij een spanplafond vallen deze punten gelukkig voor het grootste gedeelte wel mee. Een spanplafond is snel te leggen waardoor je vaak maar aan één dag genoeg hebt. Bovendien komt er amper tot geen rommel kijken bij het plaatsen, waardoor je spullen niet per se afgeschermd hoeven worden. Dit is ook weer een reden waarom zoveel mensen graag een spanplafond plaatsen in plaats van hun oude plafond verbouwen.
De hoogte van het spanplafond
Tot slot is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt hoe hoog of laag je het spanplafond wilt plaatsen. Dit kan door bijvoorbeeld te bepalen waarvoor het spanplafond moet bieden. Wil je leidingen uit het zicht werken of moet je kamer knusser worden? En hoe zit het met bijvoorbeeld verlichting of isolatie? Allemaal zaken die je van tevoren moet bepalen voordat je je spanplafond gaat plaatsen.
Schakel een professional in
Een spanplafond plaatsen doe je niet zomaar. Het is erg belangrijk dat dit gedaan wordt door iemand die er verstand van heeft en al enige ervaring met het onderwerp heeft. Ga daarom als je niet zeker weet of je het goed kunt doen niet zelf aan de slag, maar schakel een professional in. Er zijn verschillende experts die met spanplafonds werken, dus je kunt altijd kiezen voor iemand die ervaren genoeg is. Let er hier wel op dat niet ieder klusbedrijf ook verstand heeft van spanplafonds, dus vraag expliciet of de professional ook met dit materiaal heeft gewerkt en weet wat er gedaan moet worden.
Vergelijk tot 3 spanplafond-offertes
Hoeveel kost de plaatsing van een spanplafond bij jou thuis of op kantoor? Vergelijk hier vrijblijvend tot 3 offertes bij professionele plaatsers van spanplafonds.