Wanneer kies je voor polyester en wanneer voor pvc? En wat heeft een polyester spanplafond op zich voor voordelen?
Spanplafonds heb je in verschillende soorten en maten. Eén van de belangrijkste vormen van spanplafonds is het polyester spanplafond. Dit is gemaakt van een polyester doek, dat strakgetrokken wordt om eruit te kunnen zien als een stevig hard plafond. De toepassingen van een polyester spanplafond zijn erg uiteenlopend, waardoor je deze vorm op meerdere manieren kunt gebruiken.
Wat is het polyester spanplafond?
Het polyester spanplafond is gemaakt van polyester. Om precies te zijn gaat het hier om een doek gemaakt van polyestervezels bedekt met een coating van polyurethaan, meestal afgekort tot PU-coating. Door deze combinatie is het polyester spanplafond geschikt voor vrijwel iedere ruimte in huis of op kantoor, zelfs op vochtige plekken of waar veel gewerkt wordt met rook en oliën.
Polyester is een stof die goed gedijt op kamertemperatuur. Het spanplafond wordt daarom altijd gemonteerd zonder dat er sprake is van een warmteverschil ten opzichte van de normale gang van zaken. We spreken daarom bij polyester ook wel van een koud spanplafond, omdat je de ruimte niet extra op hoeft te warmen om het doek op te hangen en strak te maken.
Tip: Het voordeel van polyester is dat het zeer vormvast is en minder gevoelig is aan temperatuurverschillen dan een PVC spanplafond.
Toepassing polyester spanplafond
Polyester spanplafonds hebben veel gemeen met spanplafonds gemaakt van pvc, de andere meest gebruikte vorm van spanplafonds. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ze beide veelzijdig te gebruiken zijn en goed tegen vocht kunnen. Toch zit er enig verschil in wanneer je beter voor een polyester spanplafond kan gaan.
De belangrijkste reden om eerder voor polyester dan pvc te kiezen, is de afwerking. Polyester heeft een matte uitstraling die goed past in strakke ruimtes. Ook in klassiek ingerichte ruimtes komt deze matte uitstraling goed tot zijn recht. Een pvc spanplafond kan ook een matte uitstraling krijgen, maar dit is alleen het geval wanneer deze zonder beschermende laklaag is bewerkt.
Polyester kan gebruikt worden op vrijwel alle vlakke plafonds. Hierbij maakt het niet uit wat het doeleinde is. Ook kun je deze gebruiken voor andere vlakke oppervlaktes dan alleen je plafond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je wanden.
Voordelen polyester spanplafond
Een polyester spanplafond biedt meer dan alleen een strakke uitstraling. Er zijn veel meer redenen waarom het gebruik van deze vorm van verlaagd plafond erg in trek is.
Allereerst past een polyester spanplafond goed in een ruimte omdat het naadloos is. Veel vormen van plafondbescherming hebben een naad, die erg opvalt en daardoor vervelend kan zijn. Omdat de installatie van het spanplafond op de plek zelf wordt gedaan, kunnen mogelijke naden direct weggewerkt worden en kun je ervan uitgaan dat je plafond eruit ziet als één geheel. Daarbij komt dat deze installatiemethode veel tijd en geld scheelt.
Tip: Over het algemeen kunnen polyester spanplafonds met een maximale breedte van 5.10 meter en een maximale lengte van 50 meter in één stuk geplaatst worden, zonder naad.
Daarnaast is polyester een stuk sterker dan pvc. De stoffen zijn zo elastisch dat deze haast niet te breken zijn. Daarom kun je het spanplafond in veel ruimtes, waaronder horeca en scholen, inzetten zonder bang te hoeven zijn voor gevaarlijke situaties.
Bovendien zijn polyester spanplafonds erg goed voor het milieu. Het is een duurzaam product wat lang meegaat, en aangezien de meeste fabrikanten een garantie van 10 jaar geven kun je er altijd van op aan dat je een goed plafond hebt. Dit wordt versterkt doordat polyester spanplafonds goed isoleren en warmte goed vast kunnen houden.
Spanplafond naar smaak inrichten
Wat voor veel mensen de doorslag geeft om te kiezen voor een polyester spanplafond, is dat deze heel eenvoudig aangepast kan worden naar eigen smaak. Zo zijn er veel verschillende kleuren en dessins beschikbaar en kun je onder andere je verlichting hierin verwerken op de manier zoals jij dat wilt hebben. Het woongenot stijgt door het plaatsen van een polyester spanplafond alleen maar meer en mocht je ooit je huis willen verkopen, dan kan dit spanplafond de waarde erg omhoog laten schieten.
Prijs polyester spanplafond plaatsen
Voor het laten plaatsen van een polyester spanplafond betaald je gemiddeld €80 – €95 / m2 aan een vakman, afhankelijk van de totale oppervlakte en de vorm van het plafond.
Vergelijk tot 3 spanplafond-offertes
Hoeveel kost de plaatsing van een spanplafond bij jou thuis of op kantoor? Vergelijk hier vrijblijvend tot 3 offertes bij professionele plaatsers van spanplafonds.