Hier wordt je duidelijk uitgelegd wat de gemiddelde levensduur van een spanplafond is en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je nog lang van je spanplafond kunt genieten.
Een spanplafond is een goede investering voor je huis of in je werkpand. Het verlaagde valse plafond dient voor een beter comfort in leven en werken en is daarbij makkelijk aan te passen aan de eigen wensen. Nu wil je wel dat deze investering zich terugbetaald en dat je dus lang kunt profiteren van dit voordeel. Dit kan alleen als je een spanplafond hebt dat lang meegaat. Maar hoe lang is lang? Waar kun je op vertrouwen qua levensduur en wat kun je doen om de levensduur te verlengen?
Wat is de gemiddelde levensduur van een spanplafond?
Het kan enorm verschillen hoe lang de levensduur is van jouw spanplafond. Dit heeft verschillende factoren, waaronder het formaat, het merk en materiaal en hoe goed het spanplafond wordt onderhouden. Toch kun je als je een goed spanplafond hebt gekozen voor een lange tijd profiteren van de voordelen die het met zich meebrengt.
Gemiddeld gaat een spanplafond 20 jaar mee. Je kunt er dus zeker vanuit gaan dat wanneer je een kwalitatief spanplafond hebt laten monteren, dat je voor minimaal 20 jaar hier gebruik van kunt maken. Het is per spanplafond afhankelijk hoe lang na deze 20 jaar je spanplafond nog steeds te gebruiken is.
Verlengen van de levensduur
Wil je langer dan de verzekerde 20 jaar kunnen profiteren van je spanplafond? Dan is het belangrijk dat je let op het onderhoud van het doek. Hoe beter het doek onderhouden wordt, hoe langer het meegaat.
Het onderhoud van je spanplafond heeft vooral te maken met deze goed schoonhouden. Het voordeel hierbij is dat je hier niet zoveel voor hoeft te doen. Een spanplafond vereist weinig onderhoud, waardoor je met slechts water en afwasmiddel in de meeste gevallen al volledig klaar bent. Dit hoef je ook slechts één keer in de zoveel tijd te doen, waardoor je vaak niet eens na hoeft te denken bij het onderhoud van je spanplafond.
Waar je wel op moet letten zijn vlekken die kunnen ontstaan op je spanplafond. Deze worden vaak veroorzaakt door stof, rook en vetten. Let er dus op dat wanneer je je spanplafond op een plek hebt hangen waar deze vuilmakers veel voorkomen, zoals in je keuken of in een horecagelegenheid, dat je wat vaker het doek schoonmaakt. Voorkomen is beter dan genezen, dus als je ervoor kunt zorgen dat rook en vet zoveel mogelijk wegblijven bij het spanplafond verlengt dit de levensduur van je spanplafond alleen maar meer.
Einde van de levensduur
Je kunt zien dat een spanplafond niet meer zo goed meegaat wanneer deze zo bevlekt of verkleurd is, dat dit niet meer terug te brengen is naar zijn oude staat. Wanneer de vlekken niet meer met gewoon afwasmiddel schoon te maken zijn, kun je een gespecialiseerde schoonmaker inschakelen om te kijken wat die nog voor je kan betekenen. Als deze zegt dat die niets meer kan doen, is het vaak tijd om je spanplafond te vervangen.
Verder kun je zien dat het spanplafond op het einde van de levensduur is wanneer deze een beetje in aan het zakken is. Je spanplafond moet goed strak gehangen worden, zodat je niet ziet dat het een doek is maar dat je denkt dat het gewoon het plafond is dat in het huis is gewerkt. Mocht het dus opvallen dat je steeds beter ziet dat het een doek is, dan kun je beter je spanplafond laten vervangen.
In de meeste gevallen is het monteren van een spanplafond een goede investering voor op de lange termijn. Met slechts een beetje aandacht kun je vele jaren van het spanplafond profiteren en hoef je geen kosten te maken op het gebied van onderhoud en vervanging.
Vergelijk tot 3 spanplafond-offertes
Hoeveel kost de plaatsing van een spanplafond bij jou thuis of op kantoor? Vergelijk hier vrijblijvend tot 3 offertes bij professionele plaatsers van spanplafonds.