Wat nu precies allemaal de bedoeling is met de hoogte van je spanplafond kun je hier terugvinden.
Het spanplafond is een bekend voorbeeld van een vals of verlaagd plafond. Het is een plafond onder het al bestaande plafond, waardoor je door het plaatsen van een spanplafond een verlies in hoogte kunt ervaren. Wat deze hoogte precies is zal bij de meeste mensen verschillen. De één wil zo min mogelijk ruimte kwijtraken en voor iemand anders is een lekker laag plafond juist de bedoeling.
Het minimale hoogteverschil
In tegenstelling tot wat je zou denken, meet je met het opmeten van de hoogte van het spanplafond in de meeste gevallen vanaf het plafond naar beneden in plaats van vanaf de vloer omhoog. Dit is omdat het spanplafond bedoeld is als vervangend plafond, omdat je huidige plafond te hoog is, er niet meer uitziet of dringend toe was aan vervanging.
Het gebruik van een spanplafons kan met een zeer klein verschil in vergelijking met het oude plafond. Voor wie het liefst zoveel mogelijk hoogte behoud, is het mogelijk om je spanplafond op slechts iets meer dan een centimeter verschil van je huidige plafond te plaatsen, om precies te zijn 1,5 centimeter. Dit is wel afhankelijk van het soort plafond en de extra toepassingen die je met je spanplafond wil uitvoeren. Zo moet je rekening houden met een hoogteverschil van 7 centimeter tussen je huidige plafond en je spanplafond als je spotjes in je spanplafond wil laten plaatsen of wanneer je plafond bijvoorbeeld is gemaakt van beton in plaats van bijvoorbeeld hout.
De maximale hoogte van een spanplafond
In tegenstelling tot het minimale hoogteverschil zijn er geen specifieke getallen van wat het maximale hoogteverschil zou kunnen zijn wanneer je een spanplafond gaat plaatsen. Wel is het aan te raden om te kiezen voor genoeg ruimte zodat er nog goed geleefd kan worden in de ruimte. Als je bijvoorbeeld een spanplafond plaatst op slechts twee meter hoogte gemeten vanaf de grond, en je bent zelf bijvoorbeeld 1,80 meter, dan kan het spanplafond je op den duur in de weg gaan zitten. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat je dan niets met de ruimte kan die tussen je oude plafond en je spanplafond zit. Als deze ruimte teveel is, kan dit zonde zijn van de verloren ruimte.
De ideale hoogte
Het is aan te raden om je spanplafond niet al te laag te laten maken, maar wel laag genoeg om ermee te kunnen doen wat je wil. Zo is het aan te raden je spanplafond zo laag te hangen, dat leidingen en buizen niet meer te zien zijn wanneer je in de kamer zit. Daarnaast moet er ook genoeg ruimte zijn om toepassingen als spotjes en een indirecte lichtbron de ruimte te geven goed te functioneren.
Jij bepaalt zelf wat de ideale hoogte is van hoe hoog je spanplafond moet komen. Zolang je je aan de minimaal hoogtes houdt is er genoeg variatie beschikbaar. Het is dan belangrijk om goed voor ogen te hebben wat je wilt bereiken met je spanplafond en wat je daarvoor nodig hebt. Op basis van deze wensen kun je het spanplafond de ideale hoogte geven.
Aan de slag met een professional
Vooral wanneer het hoogteverschil met het oude plafond groter wordt, is het handig met een professionele aannemer te bespreken hoe je je spanplafond wil hebben. Deze kan je meteen tips geven van wat het beste kan passen bij je wensen en deze wensen worden direct omgezet in een goed afgewerkt plafond. Laat een vakman het spanplafond voor je plaatsen, zodat het spanplafond op de juiste hoogte hangt, recht hangt en goed strak gezet wordt waardoor alle functionaliteiten die het zou moeten hebben ook kan vertegenwoordigen en het minder snel beschadigd. Zo kun je nog lang profiteren van een op maat gemaakt plafond dat volledig aan je wensen voldoet.
Vergelijk tot 3 spanplafond-offertes
Hoeveel kost de plaatsing van een spanplafond bij jou thuis of op kantoor? Vergelijk hier vrijblijvend tot 3 offertes bij professionele plaatsers van spanplafonds.